woensdag 4 mei 2011

Hong naam

And now for something completely different.
Waar zouden wij Hollanders een plastic steelpannetje met een plastic bodem voor gebruiken?

Nou, hier gebruiken ze zoiets om water over zichzelf heen te gieten in de douche- en toilet-ruimte, alias hong naam, alias waterkamer. Ze doen dit zowel voor een koude douche (nou ja, 30 graden), als voor een reinigingsbeurt na gebruik van het toilet. Oudere septic tanks kunnen namelijk geen wc-papier verwerken. Vandaar ook dat de vloer constant  nat en spekglad is.




De meeste toiletten zijn van het model dat we in de Westerse wereld gewend zijn, maar op plaatsen waar de oudere cultuur nog heerst, vind je de klassieke voetstap-hurk-wc's met een kraantje en een teiltje en zo'n pannetje ernaast. Soms ook een mini-douche.





En dat is niet omdat het ouwe troep is - nee, in alle bouwmarkten kun je ze volop krijgen:  inbouw, opbouw, in alle frisse modekleuren en zelfs met handige hulpstukken.  Voor Al Uw Kliederplezier.




P.S.  In MaleisiĆ« zit de oude cultuur van het hurken er net zo diep in. Ik herinner me dat daar bij de moderne wc-potten bordjes staan om de autochtonen te informeren dat ze niet met hun voeten op de Westerse wc-bril moeten gaan hurken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten