vrijdag 3 februari 2012

13e maandsverduistering

Buiten is het:  26 graden.

Binnen zit:  het topmanagement van de Teachers Bank Sakon Nakhon, tegenover een strijdlustige menigte van rekeninghouders. Dat zijn de leraren uit het voortgezet en universitair onderwijs die het geld van hun 13e maand niet hebben ontvangen. Het is achterover gedrukt door een aantal van diezelfde managers, die het uitgegeven hebben aan dure auto's  en grond voor de bouw van resorts.







Voor het bankgebouw staat een podiumpje van de actievoerders met geluidsinstallatie, en een tafel met intekenlijsten. Gedupeerden kunnen zich daar inschrijven en een donatie doen voor juridische bijstand om hun bonus alsnog uitbetaald te krijgen.







Ploy loopt de menigte fanatiek op te jutten. Ze krijst de longen uit haar lijf en de speakers uit hun voegen
bij het zwart maken van die bende steelboeven. De strooien poppen staan al klaar, met de namen van de dieven erop. Die worden even later ritueel door het slijk gesleurd en onder luid gejuich in de fik gestoken.




Ondertussen wordt in het auditorium van de bank het falende management op een meer formele manier afgebrand. Die managers worden doorgaans gerecruteerd uit het lerarenkorps, en krijgen hun functie na democratische verkiezingen. Evenzogoed kunnen ze er op die manier ook weer uitgekegeld worden. Er waren eigenlijk geen spandoeken nodig met de tekst "dieven wegwezen", want iedereen was het daar unaniem over eens.


Na verhitte discussies en de officiële stemming hadden de actievoerders twee successen geboekt:
de graaiers eruit en het geld weer terug.


Vervolgens nog even de buitenblijvers bijpraten en iedereen bedanken voor de massale opkomst.


De 334 miljoen baht (ca. 8,25 miljoen euro) komen terug, al hebben ze advocaten nodig voor het juridische proces dat nog wèl even gevoerd moet worden. Een levendig en lonend dagje uit, met hoog oplopende emoties maar zonder incidenten. De managers hadden extra politie-assistentie besteld omdat ze bang waren dat de hele zaak in de hens zou gaan, maar dat viel dus erg mee.

Deze video komt van een Thaise website.  Ploy verschijnt daarin tussen de tijdstippen 2:20 en 3:50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten