vrijdag 13 september 2013

Koninklijk strandpaleis

Tussen het bekende Hua Hin en Cha-Am ligt een antiek Koninklijk buitenverblijf aan het strand. Ongeveer 90 jaar geleden heeft Koning Rama VI dit Mrigadayavan Palace laten aanleggen, inclusief de toentertijd allermodernste snufjes zoals een toilet met stortbak en hygiënische doortrekker, een Engelse badkuip op pootjes, en electrisch licht. De air conditioning was 100% milieuvriendelijk omdat die alleen bestond uit ventilatieroosters hoog langs het plafond, waar de zeebries doorheen kon waaien.
En open ramen, duh.



De familie woonde op de eerste etage,
het volk en de beesten op de begane grond.

Een ander snufje om kruipend ongedierte zoals mieren buiten te houden is het maken van een soort "slotgrachtje" met water rond alle pilaren en langs alle muren. 100% milieuvriendelijk. Regelmatig bijvullen.




Tegenwoordig is het complex open voor het publiek, met enkele restricties: op de eerste etage zachtjes lopen met blote voeten, en geen foto's maken boven.

Alleen toegang met beschaafde kleding. Voor dames zijn zo nodig lappen textiel te leen om als lange rok te gebruiken. De heren moeten de broekspijpen van hun shorts desnoods maar wat laten zakken tot op de knieën.



Enige uitzondering:
als je doet alsof je van brons bent, mag je gewoon in je nakie daar staan.  (OK, hij staat nèt buiten het hek, maar ik snap niet dat ze die aandachtshoer niet wegsturen.)



Dao maakt hier een selfie in het theater onder toeziend oog van Koning Rama VI vanaf het balkon.


 Thai King Rama 6

Tot slot nog even uitwaaien aan de strandzijde waar de Koning ooit te water ging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten