maandag 2 april 2012

Art house

Ik herinner me nog levendig een presentatie in 1999 over een nieuwe Vinex-wijk, die zo uit een sketch van Koot en Bie had kunnen komen. Stel je een wethouder voor met zo'n metaalbrilletje, grote snor en bekakte VVD-stem, trots naast de maquette: "Wij, van het gemeentebestuur, vinden dat we bij zo'n grootschalig nieuwbouwproject niet op de kunst moeten beknibbelen, door er achteraan te komen hijgen met een standbeeldje op een sokkeltje; nee, wij pakken het groots aan ... blablabla ... wij gaan de kunst integreren IN het project."

Welnu, dat doet Ploy hier ook. Integreren. Bij de bouw waren op strategische plekken de muren niet gestuct, om daar later mozaïeken op aan te brengen. Die tijd is nu aangebroken. En ze heeft onbezoldigde krachten ingehuurd - dochterlief TongTa en haar neefje Plak.


Aan deze foto met de ruwe schets kun je nog niet echt zien wat het gaat worden. Wel kun je zien dat wollen wantjes bij 33 graden heel normaal zijn.   Zelfs als al het cement en gesteente erop zit, is het nog moeilijk om figuren te herkennen.








PAS ALS meesteres Ploy eroverheen gegaan is met de spuitbus en de kwast, DAN zie je 't.

Een dag later was de overdekte galerij aan de beurt.
Hier kreeg TongTa op één paneel de vrije hand voor haar idee.   Iets met family.


De cartoon met beertje Jelle, varkentje Ploy en biggetje TongTa liet zich niet makkelijk
in kiezelsteen realiseren, dus is het een vereenvoudiging geworden: MOM.




Hier is mom zelf bezig
met de laatste toefjes op een sculptuur op de Art gallery.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten