zaterdag 16 april 2016

Songkran Ayutthaya

Voor de derde keer heeft iedereen dit jaar weer een Nieuwjaar gevierd:  Songkran is het zuiver culturele Thaise Nieuwjaar dat altijd op 13, 14 en 15 april valt. Ergens in februari (afhankelijk van de volle maan of zoiets) is het Chinees Nieuwjaar, waarbij alles in het rood en de rook van vuurwerk gehuld wordt. De eerste Nieuwjaarsviering is gewoon op 1 januari - ook met vuurwerk.
Songkran is buiten Thailand voornamelijk bekend als waterfeest, maar voor vele Thais is het ook een periode om op bezoek te gaan bij ouders en grootouders en andere familie. Met alle files en verkeersongelukken van dien. De grote steden zijn dan redelijk uitgestorven omdat die familie vaak ergens op het platteland woont. Dit jaar vielen de drie dwaze dagen mooi midden in de week, zodat vele werkenden er 2 dagen bij namen om daarmee 9 aaneengesloten dagen vrij te hebben.

Zelf zijn we een dagje op de bonnefooi naar het antieke Ayutthaya gereden om te kijken of we nog wat cultuur, nattigheid en olifanten konden meepikken. Het was even zoeken, maar we hebben van alles wat gevonden.   In deze video boemelen we relaxed met de auto door de straten waar je alle typische ingrediĆ«nten van 't festival meekrijgt: spuiten en bespoten worden, of wit poeier aangesmeerd krijgen temidden van een vrolijk dansend, speels en lichtelijk tipsy volkje.



Jelle, wil jij de Boeddha ook even water geven?   Hier heb je een kommetje.




Het was weer een Gelukkig Thais Nieuwjaar 2559 daar bij de Floating Market van Ayutthaya.


zaterdag 9 april 2016

Volwassen auto

Gisteren was een heugelijke dag voor mijn nieuwe auto, een Honda Jazz. Hij werd volwassen, dat wil zeggen dat hij een volwaardig nieuw kenteken kreeg op mijn naam. In Thailand is de uitgifte van kentekens een langdurig proces. Waar dat in Nederland hoogstens 'n paar dagen duurt, tijdens 't  "rijklaar maken"  bij de dealer, duurt dat in Thailand meerdere weken. Een nieuwe auto wordt dan afgeleverd met een tijdelijke rode kentekenplaat, een soort handelsnummer op naam van de dealer.


In mijn geval heeft het maanden moeten duren voordat ik het felbegeerde zwartwitte nummer kreeg. Wat wil het geval: kentekens worden verstrekt door de provincies. Nummers van Bangkok zijn populairder omdat de auto dan betere kansen heeft bij een doorverkoop. Een nummer uit een kustprovincie kan betekenen dat er meer corrosie aanwezig is door vochtige zoute zeelucht. Welnu, de dames wilden voor mij ook een Bangkok-nummer regelen (net als voor Dao) hoewel wij niet in Bangkok wonen.

ECHTER, de bureaucratie ging dwars liggen op grond van een recente wetswijziging. Buitenlanders moeten een bewijs overleggen van woonadres in dezelfde provincie als het kenteken. OK zeg ik, ik zeg registreer dan maar in de provincie waar ik wel concreet woon.  KON NIET, want het nieuwe Bangkok-nummer was administratief al onomkeerbaar aan de auto gekoppeld, los van het eigendom. Foutje - bedankt. De dame van de Honda-dealer heeft toen de ambtenaren onder druk gezet omdat die zelf deze patstelling veroorzaakt hadden. "Anders stuur ik die buitenlander zelf op jullie af om ruzie te komen maken", had ze tegen ze gezegd. Nou vooruit dan maar, de nieuwe buitenlander-regel was voor alle partijen een beetje wennen.

Vervolgens werd door de Thaise kentekenbureaucraten weinig waarde gehecht aan de melding van mijn adres elke 90 dagen bij de Thaise Immigrationbureaucraten. Ze wilden per se een officieel gestempeld bewijs van mijn woonplaats, verstrekt door de Nederlandse ambassade. OK, dat kun je krijgen, maar het komische daarvan is dat de ambassade het adres niet eens wil weten op grond van de Nederlandse privacy-wetgeving. Dus heb ik daar een formulier ingevuld met mijn adres erop, afgestempeld door de ambassade met de opmerking "embassy is not responsible for this information".  Kosten 25 euro. Dat was dan weer niet zo komisch.

Maar het werkte wel.

De auto kleurt nu perfect bij de nummerplaat.